Back to All Events

Ikke bare matprat

Bli med på en panelprat om mat, og få smakt på deilig mat i samme slengen!

Det er ikke alltid så lett å snakke om klima, bærekraft og mat uten å trå feil. Klimaavtrykk er en ting vi kan regne på, men et bærekraftig matsystem – det handler både om selvforsyning og beredskap, hvordan mat blir produsert, hvilken mat, hva som blir kjøpt og spist, ikke minst hva og hvor mye som blir kastet. 

Å kutte i kjøttkonsumet vårt i henhold til de offisielle kostholdsrådene, er ifølge Miljødirekoratet det tiltaket alene som har størst effekt på norske klimautslipp. Likevel har kjøttkonsumet vårt bare økt. Samfunnet står også ovenfor et stort problem når det gjelder underutnytting av matvarer. Hvis vi hadde brukt mer av «hele dyret» kunne vi hatt opp mot 20% færre dyr i landbruket. Det er også mange både sunne og gode råvarer som ikke kommer til middagsbordene våre i det hele tatt, men som går til dyrefor eller blir pløyd ned i løpet av innhøstingen. 


Men er det endringer i sikte? Gourmetrestauranter kutter kjøtt fra menyen og bruker råvarer som tidligere kun ble sett på som matsvinn til fantastiske måltider. De aller fleste anser vegetarmiddager som fullverdige måltid, og flere og flere ønsker å handle direkte fra produsentene. I den offentlige debatten har det også blitt et økt fokus på selvforsyning og landbrukets kår, i lys av både krig og klimaendringer. Samtidig blir det ofte veldig steile fronter når vi snakker om mat. Kan trender fra «grasrota» og stjernekokker bidra til systemendring, eller må det hardere nasjonale og overnasjonale føringer til? Karer vi å balansere fotavtrykk, beredskap og forbrukenes ønske? Og hvordan ser egentlig fremtidens miljøvennlige og bærekraftige kosthold ut?

Medvirkende:
Lotta Olsson
, kokk – Lola bistro
Jørn Erik Toppe, bonde – Toppe Gartneri

Samtaleleder: Katinka Kilian, Bybonde i Bergen

 

Inngang: Enkeltbillett, dagspass eller festivalpass.

For å sikre deg plass og mat anbefaler vi alle med festivalpass eller dagspass å hente ut en gratis reservasjon på
billettsiden. Ved fullsatt arrangementet vil personer med reservasjon eller enkeltbillett bli prioritert.

Previous
Previous
15 March

Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming

Next
Next
15 March

BT inviterer: Terapitime om vindkraft