Vi snakker om det hele tiden – men hva sier vi egentlig? Fra forskningsrapporter fulle av importerte faguttrykk, til trolling i kommentarfelt, kommer klimasjargong til uttrykk i all sin språklige prakt. Noe kan være både «klimapositivt» og «karbonnegativt», vi kan føle på både «kjøttskam» og «klimaangst», og i 2019 ble «klimabrøl» kåret til årets ord av Språkrådet. Stammespråk som går langt over hodet på de fleste, og forkortelser som COP, CCS og IPCC gjør oss kanskje ikke mindre forvirret? I tillegg dukker fraser som «den nye oljen», «netto null», «utvikle, ikke avvikle» og «det grønne skiftet» stadig vekk opp i uttalelser fra politikere. Vet vi egentlig hva vi sier?
Språket legger grunnlaget for all felles forståelse. Er det nye «klimaspråket» med på å polarisere oss, eller er det samlende? Hvordan brukes ord og utrykk til å skremme, og til å skape optimisme i møte med klimaendringene? Og hva snakker vi egentlig om når vi snakker om miljø, bærekraft og klima? Velkommen til en samtale om hvordan vi gjør oss både forstått og misforstått når vi snakker om klima!
Kjersti Fløttum er professor emerita ved Universitetet i Bergen og har forsket på klimaspråkbruk som leder av prosjektet LINGCLIM. Åse Wetås er språkviter og direktør i Språkrådet, og har dermed god kjennskap til både nye og gamle ords opphav. Som leder for MDG i Bergen har Thor Haakon Bakke fått høre det meste det er å høre om klima – enten det er argumenter fra politiske motstandere, påstander i hissige kommentarfelt eller ting han selv sier. Samtalen blir ledet av Linda Eide, som er journalist, programleder og underholder. Hun kan også ett og annet om språk.
Medvirkende:
Thor Haakon Bakke, leder for Miljøpartiet De Grønne i Bergen
Kjersti Fløttum, professor emerita ved Universitetet i Bergen
Åse Wetås, direktør i Språkrådet
Samtaleleder: Linda Eide, journalist, programleder og underholder
Inngang: Enkeltbillett, dagspass eller festivalpass