Hver dag går natur tapt i Norge. Gjennom små og store inngrep mister vi urskog, villmark og arter. Dette er dårlig nytt for både naturen og klimaet. Tap av skog og myr som binder store mengder klimagasser bidrar til å forsterke den globale oppvarmingen. Tap av levegrunnlag for arter gjør at mange økosystemer er nær kollaps.. Kan vi klare ikke bare å bremse ødeleggelsene – men også få tilbake det vi har mistet?
Flere steder i Norge jobbes det nå med restaurering av natur. Dette er tiltak som skal reparere natur og økosystemer som har blitt forstyrret eller ødelagt. Også i andre land snakkes det om «rewilding». Kan vi rett og slett klare å fikse et av vår tids største problemer? Eller er noe av det vi har mistet helt uerstattelig?
Journalist og forfatter Marit Beate Kasin har lenge observert hvordan hyttebygging, alpinanlegg og veier ødelegger natur i Valdres. I vår kommer hun med boken Naturparadokset – Om naturen vi mister og hvordan vi får den tilbake, der hun blant annet i møte med fjellrevvalper viser hvordan utrydningstruede arter kan få en ny sjanse. Knut Rydgren er professor ved Høgskulen på Vestlandet, og spesielt interessert i mose og myr. Han forsker på hvordan naturen tar seg opp igjen etter menneskelige inngrep.
Medvirkende:
Marit Beate Kasin, forfatter og journalist i Avisa Valdres
Knut Rydgren, professor ved Høgskulen på Vestlandet
Samtaleleder: Gudrun Sylte, kommunikasjonsleder, Bjerknessenteret
Inngang: Enkeltbillett, dagspass eller festivalpass