Back to All Events

Geofiksing: Med kloden som prøvekanin

Verden over jobber gründere, filantroper og forskere med dramatiske ideer for å bremse den globale oppvarmingen. Noen vil reflektere sollys med glassperler i Arktis, noen vil kalke havet for å øke CO2-opptaket og andre vil stoppe solstråler med falske skyer. Det er allerede mulig å kjøpe «nedkjølingskvoter» hos et selskap som sender partikler ut i atmosfæren.

Men hvor mye kan slik geofiksing egentlig fikse? Eksperimenteringen med klimamanipulering kan stå i veien for det ene store tiltaket som virkelig monner, nemlig å stanse bruken av fossil energi. Kaster vi bort verdifull tid og ressurser på ville ideer – eller har vi allerede kastet bort så mye tid at vi må bruke absolutt alle midler i kampen mot klimaendringer?

En sentral kritikk mot ulike former for geofiksing er at vi kan skape nye og store utfordringer. Hva vet vi om risikoen for at vi kan endre værsystemer og lokale klimatiske forhold, og lage problemer for både mennesker og natur? Og bør egentlig forskere – og klimafestivaler – holde seg for gode til å vie sin oppmerksomhet til geofiksing? Kan det være at vi bidrar til en uheldig legitimering av skumle tiltak?

Medvirkende:
Tor Eldevik, professor og instituttleder for Geofysisk institutt ved Univeristetet i Bergen
Helene Muri, seniorforsker ved NTNU
Bjørn Samset, forsker 1 ved CICERO senter for klimaforskning

Inngang: Enkeltbillett, dagspass torsdag eller festivalpass.



Previous
Previous
13 March

Once Upon a Time in a Forest

Next
Next
13 March

Klimaministerens time