For 70 000 år siden fantes det en art, bestående av spredte bestander på noen hundre individer, som stort sett levde fredelig i et hjørne av Afrika. I dag teller arten 9 milliarder, og er i ferd med å forandre planeten fundamentalt. Arten det er snakk om er oss. Det vi gjør mot jorda registreres på en geologisk tidsskala, over hundretusenvis av år. Så omfattende er utslippene av klimagasser og reduksjonen av naturmangfoldet vi har stått for i løpet av et ørlite øyeblikk i klodens lange historie.
For snart fem år siden ga Dag O. Hessen ut boken «Verden på vippepunktet». Her tok han bladet fra munnen, og viste både hvordan det stod til med natur og klima – og hvor ille det egentlig kan gå. I boken fortalte Hessen om de ulike «vippepunktene» eller tilbakekoblingsmekanismene som kan medføre at endringer forsterkes. Mister vi en viktig art, for eksempel biene, eller endrer et økosystem litt for mye, så kan verden stå ovenfor katastrofale forandringer. Likevel var det håp å finne i Hessens bok – kan mennesker snu utviklingen tidsnok til å avverge de verste scenariene?
Vi sjekker inn med Hessen fem år etterpå. Hvordan ligger vi an nå? Ser det ut til at vi kan klare å unngå de verste konsekvensene? Eller er verden – fortsatt – på vippepunktet?
Inngang: Enkeltbillett, dagspass onsdag eller festivalpass.