Back to All Events

Kan vi innovere oss fram til bærekraftmål?

  • Mimes Brønn, Høgskulen på Vestlandet 28 Inndalsveien Bergen, Vestland, 5063 Norway (map)
 
 

KLIMAKRISE! Kan vi innovere oss fram til bærekraftmål?

Rapportene til FNs klimapanel viser at konsekvensene global oppvarming har på økosystem og samfunn er større og skjer raskere enn det som har vært rapportert tidligere. Også i Norge merker vi klimaendringene, og vi er samtidig både nasjonalt og globalt langt fra målet i kutt av klimagassutslipp for å holde global temperaturstigning under 1,5 grader. I tillegg har krigen i Ukraina lagt en skygge over Europa, og minnet oss på hvor mye energipolitikk og sikkerhetspolitikk henger sammen. Vår avhengighet av fossil energi gjør oss sårbare. Det haster å skalere opp løsninger som ikke går på kompromiss med klima og miljø, kan dette akselerere den grønne omstillingen?

For å forsøke å svare på de store spørsmålene, samler Høgskolen på Vestlandet et knippe forskere, fagpersoner, studenter og politikere for å diskutere akademias rolle i klimakrisen. Kan vi rett og slett innovere oss gjennom krisen og ut på den grønne siden?

Kl. 08.00 Kaffe og kaffemat tilgjengelig i minglearealet

Kl. 08.30

Velkommen ved prorektor for forskning Gro Anita Fonnes Flaten

Kl. 08:40 - 9.15
"Den tverrfaglige løsningen"
Om i morgen- stiftelsen består av hovedsakelig studenter som jobber for en grønnere fremtid for kommende generasjoner. På seminaret vil de snakke om klimakrisen som er vår tids største utfordring, og at tverrfaglig samarbeid er en av nøklene for løsningen. 

Kl. 9.15 - 10.00
«Forskerstafett: Ansvarlig innovasjon»
Vi møter tre stipendiater; Joaquin Zeneto Hopp, Nanthini Nagarajah og Faraimo Jay Vai som vil presentere forskningen sin som kan komme til nytte for politikere og lokale samfunnsaktører.
HVL sitt Ph.d.-program Ansvarlig innovasjon og regional utvikling (Responsible Innovation and Regional Development - RESINNREG) er en fremtidsrettet forskerutdanning med vekt på ansvarlig innovasjon for en bærekraftig regional utvikling.

Kl. 10.15 – 11.00
«Kompetanse og innovasjon for grønn skipsfart»
Sonja Hansen, strategigruppen for Maritim 21, og markedskommunikasjonssjef i Corvus Energy
Kristoffer Sortland rådgiver ved Senter for sjøsikkerhet- Senter for Blå operasjon og grønn visjon, HVL
For at havnasjonen Norge skal komme seg gjennom det grønne skiftet, er vi avhengig av en stor omstilling i en av våre viktigste næringer. Hvordan skal havnæringene lykkes i å omstille seg, blant annet innen energi, sikkerhet og digitalisering. I denne bolken får du lære mer om regjeringens nye strategi for maritim; Maritim 21, og hvordan HVL og næringslivet jobber for en vellykket grønn omstilling.  

Kl. 11.00 - 11.25
«Oljen og klimaet i ei verd av uro og uvisse»
Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger
Krigen i Ukraina, klimautfordringen i verden og oljerikdommen i Norge; drevet av fossilbasert vekst, grønn omstilling, og respons fra akademia i Norge, er noen av temaene som Mohn vil komme innpå i innlegget sitt.

Kl. 11.30 -12.15 PAUSE MED ENKEL SERVERING, MINGLING OG POSTERPRESENTASJON

Kl. 12.15 - 12.40
«Kan vi leve av solenergi i fremtiden? - myter og fakta om vår mektigste energikilde»
HVLs professor Dhayalan Velauthapillai forklarer myter og fakta om solenergi og dets potensiale.
Mens den offentlige debatten sentrerer seg mest rundt vind- og vannkraft, og olje og gass, er det få som snakker om solenergi. Hvorfor er det slik egentlig? Hva er solenergiens potensiale? Får vi alle plass til solceller på taket? Og kan man egentlig leve av sol i Bergen?

Kl. 12.45 - 13.10
Paneldebatt:
"Hvordan skal Norge balansere energi, sikkerhet og folkeopinionen i grønn omstilling for å nå klimamål i et høyspent Europa?"’
Paneldeltakere: rektor ved UiS Klaus Mohn, kommunikasjonsdirektør i Corvus energy Sonja Hansen, dekan ved HVL Jens Kristian Fosse, masterstudent Roger Han, fylkesvaraordførere for Vestland Fylke, Natalia Golis.
Paneldebatten ledes av seniorrådgiver Knut Vindenes ved HVL
FNs klimapanel varsler kode rød for menneskeheten. Samtidig fortsetter Norge å pumpe opp olje og gass og strømprisene stiger i Europa. I Norge har vindkraft på land fått mye motstand av lokalbefolkningen. Vi trenger grønn omstilling og vi trenger mer energi.
I tillegg har krigen i Ukraina kastet et nytt lys over problematikken fra sikkerhetspolitiske hensyn. Det utgjør enda en faktor i balanseregnskapet. Hvordan skal vi balansere dette?

Avslutning v/ Gro Anita Fonnes Flaten

Previous
Previous
10 March

Hvorfor det? Klimaspesial med Trond-Viggo Torgersen

Next
Next
11 March

Brølofonen på VilVite