Festivalprogram

Programmet oppdateres fortløpende med klokkeslett. Endringer kan forekomme.

Se programmet fordelt på dager her


Bærekraftseventyr nachspiel med Powerblytt (DJs)
Mar
11
to 12 Mar

Bærekraftseventyr nachspiel med Powerblytt (DJs)

Etter live-podcastsendingen av Bærekraftseventyr med Jørgensen og Pedersen på hovedscenen fredag kveld, blir det tidenes første Bærekraftseventyr nachspiel. Når Miss Tati-konserten nærmer seg slutten, setter nachspielet i gang på og fortsetter utover kvelden.

For anledning gjenoppstår klubbkvelden Powerblytt for et DJ-sett i den elektroniske populærmusikkens navn. Frøken Blytt og Powerlars spiller plater, og gir deg dionysisk disco, hedonistisk house og prangende pop som sender tankene og hjertet i retning tomme strender ved soloppgang, nattetrafikk i mørke bysentra og knuste hjerter som er i ferd med å leges.

View Event →
Miss Tati's DIASPORA
Mar
11

Miss Tati's DIASPORA

I mai 2017 albumdebuterte Miss Tati fra Bergen med den passende titulerte «Finally, Tati!». Etter flere år med ekstensiv livespilling og singler har den norsk/portugisisk/angolanske artisten lenge imponert både konsertgjengere og musikkelskere over hele landet. Med bejublede opptredener på de fleste av landets større festivaler, som Øyafestivalen, Slottsfjell og Moldejazz samt en rekke klubbkonserter i både inn-og utland. Aviser og magasiner som The Guardian, i-D, Nylon, Essence og Timeout London har alle lagt sin elsk på Tatis musikk.

De siste årene har Tati også  dukket ned i sin musikalske arv fra både Angola og resten av diasporaen, noe som igjen har resultert i det aktuelle storbandet Angola 70 og familieforestillingen Eyemba. Hun har også laget et eget klubbkonsept under navnet Klubb Diaspora.

På Varmere Våtere Villere får du oppleve en heftig kveld når Miss Tati tar med seg venner fra de forskjellige prosjektene sine og serverer en herlig mash-up av det hun liker best. 
Advarsel: dette kan føre til dansing du ikke bør prøve alene hjemme!

View Event →
«Ok boomer» og andre ting du kan si til onkelen din om klima
Mar
11

«Ok boomer» og andre ting du kan si til onkelen din om klima

Hvordan snakker vi om planetens framtid når vi er på forskjellige planeter?

Vi har alle en onkel som mener at vegetarmat og bompenger er noe tull. Kanskje er han til og med klimafornekter. Han synes i alle fall ikke at Norge skal redde verden alene! Mange unge sliter med å vinne diskusjoner om klima mot akkurat ham. Nora J. Heyerdahl - ungdomspolitiker og forfatter av boken «Ok boomer» - har møtt mange onkler i sin tid som klimaaktivist, og kjenner alle mytene de sprer om klimapolitikk. Hun gir deg et lynkurs i argumenter, fakta, klimapsykologi og selvforsvar mot klimahersketeknikker, sånn at du også kan vinne din neste diskusjon om norsk olje, resirkulering og hvem som egentlig har skylden for klimakrisa. Boksalg og signering etter arrangementet

Nora Jungeilges Heyerdahl, student og forfatter

View Event →
Elektrifisere eller stenge ned sokkelen?
Mar
11

Elektrifisere eller stenge ned sokkelen?

For å nå Norges klimamål har Stortinget vedtatt å elektrifisere store deler av norsk sokkel. Det innebærer store investeringer og behov for enorme mengder fornybar kraft. Det igjen kan bety nedbygging av norsk natur. Bør vi bryte egne klimamål og droppe elektrifiseringen? Er det et bedre klimatiltak å gradvis avvikle deler av oljeaktiviteten? Kan elektrifiseringen gjennomføres uten å legge beslag på kraftressursene på land?

Klaus Mohn, Rektor ved UiS
Truls Gullowsen, Leder for Naturvernforbundet
Knut Einar Rosendahl, Professor ved NMBU
Lars Haltbrekken, Stortingsrepresentant for SV
Tina Bru, Stortingsrepresentant og nestleder for Høyre

Samtaleleder: Sigrun Aasland, daglig leder i Miljøstiftelsen ZERO

View Event →
Vitenshow for voksne med VilVite
Mar
11

Vitenshow for voksne med VilVite

VilVite tar denne kvelden med seg eksperimentkassen og kommer for å underholde med et vitenshow som har en tydelig grønn tråd. Normalt holder VilVite show for barnefamilier, men akkurat denne kvelden shower de for voksne. Det blir varmere, våtere og villere enn vanlig! VilVite sine omreisende vitenskapsformidlere har tatt en titt på programmet og kan ikke love at vi har alle svarene men vi har minst ett av spørsmålene!

 
View Event →
One Ocean Expedition snakker Om i Morgen
Mar
11

One Ocean Expedition snakker Om i Morgen

I august 2021 seilte Statsraad Lehmkhul ut fra Arendal på den 20 måneder lange “One Ocean Expedition”. Fra mai til august 2022 er det ventet hele 90 studenter fra faget universitetsfafget “SDG200” ombord! I samarbeid med «Om i morgen» inviterer vi til et spektakulært innblikk i hvordan det er å seile med Statsraad Lehmkhul og One Ocean expidition! Hvordan er det å oppleve klimaendringer på nærthold? Hvilke forventninger har studentene i møte med klima endringene? Og hvilke tanker har de gjort seg i etterkant?

Bli med på en visuell og muntlig jordomseiling!

Judith Thu Ølberg, Master i Oseanografi, UiB
Ingrid Wollberg,
Fotojournalist TV2
Kerim Hestnes Nisancioglu, Professor i Climate Dynamics, UiB
Katja Enberg, professor i fiskeribiologi, UiB
Camilla Borrevik, Førstelektor og seniorrådgiver ved institutt for sosialantropologi

Samtaleledere: Kathrine Wie Helgøy, Om i Morgen

View Event →
Grønn omstilling i lykkeland?
Mar
11

Grønn omstilling i lykkeland?

Økonomifestivalen KÅKÅnomics arrangerer økonomidebatt med perspektiv frå oljehovedstaden Stavanger.

Ordskiftet om omstilling frå oljenasjon til lågutsleppssamfunn har spissa seg til dei siste åra, med polarisering, konflikt og jamvel parterapi mellom partane som resultat. I denne samanheng er Stavanger-regionen nærmast som Noreg sett på spissen. Høg eksponering mot oljeutvinning gjer at utfordringane rundt omstiling er større enn elles i landet. Innstillinga i regionen er ellles prega av sterke oljeinteresser og frontane er steile, spesielt mot dei mest utprega miljø- og klimainteressene på nasjonalt nivå. Dette reiser spørsmålet om oljenæringa og oljefylka blir ein katalysator eller bremsekloss for den grøne omstillinga. Me tek debatten, med sterke namn frå Lykkelandet i sørvest.

Tina Bru, Stortingsrepresentant, Høyre
Lars Haltbrekken,
Stortingsrepresentant for SV
Ståle Kyllingstad, Adm dir, IKM
Klaus Mohn, Rektor og professor, Universitetet i Stavanger

Samtaleleder: Tom Hetland, Kritikar, historikar og tidlegare sjefredaktør i Stavanger Aftenblad

View Event →
Uretten mot fremtidige generasjoner - en samtale mellom filosofen, juristen og økonomen
Mar
11

Uretten mot fremtidige generasjoner - en samtale mellom filosofen, juristen og økonomen

Klimaendringer er kalt diskriminering basert på fødselsdato. De mest dramatiske konsekvensene av våre utslipp vil bæres av de yngste blant oss, og generasjoner som ennå ikke er født. Hvilke plikter har vi overfor etterslekten til å kutte utslipp i dag? Vi spør en filosof, en jurist, en økonom og en klimaforsker.

Lage Nøst, Filosof (Unicef)
Agnes Harriet Lindberg,
Jurist (Cambridge)
Erik Ø. Sørensen, Økonom (NHH)

Samtaleleder: Marit Tjelmeland, Universitetet i Bergen

View Event →
Live podcast: Bærekraftseventyr – musikk og klima
Mar
11

Live podcast: Bærekraftseventyr – musikk og klima

Bli med på live podcast-show med NHH-forskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen. Jørgensen og Pedersen er bærekraftseventyrere og førsteamanuenser ved Norges Handelshøyskole, hvor de også leder Centre for Sustainable Business.

På Varmere Våtere Villere kjører de live-podcastshow på scenen med temaet «Musikk og klima». De får med seg artistene Eirik Glambek Bøe (Kings of Convenience) og Silja Sol, som også arbeider med grønne festivaler i Brak, for en samtale om musikkbransjens klimaavtrykk, musikernes rolle som influencere på klimafeltet, og mye mer!

Silja Sol Dyngeland, Brak/Grøn Festival & musiker
Eirik Glambek Bøe, arkitekturpsykolog & musiker

Programledere: Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tysnes Pedersen

View Event →
Trenger vi ny jernbane om flytrafikken snart blir utslippsfri?
Mar
11

Trenger vi ny jernbane om flytrafikken snart blir utslippsfri?

Mens Sverige satser på høyhastighetstog mellom byene for å kutte klimagassutslipp fra luftfart, diskuterer vi heller batterifly her i Norge. De sies at de første batteridrevne flyene skal komme i kommersiell drift allerede på midten av 2020-tallet. Hva er realismen i disse planene – er de sannsynlige eller er det mest en «hype»? Og hva med jernbanen oppi det hele? Trenger vi å investere i bedre skinnegående kollektivtransport mellom de store byene om elflyene er rett rundt hjørnet? Og hva slags jernbane er det vi isåfall vi ønsker oss?

Marius Holm, Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Vy
Truls Gullowsen,
Leder, Naturvernforbundet
Silje Brandvoll,
Direktør Informasjon og Samfunnskontakt, Widerøe
Knut Morten Johansen, Direktør samfunnskontakt, SAS
Ola Elvestuen, Stortingsrepresentant, Venstre

Samtaleleder: Johannes Magnus, Bergen Næringsråd

View Event →
Kabler, kraft og kontroverser
Mar
11

Kabler, kraft og kontroverser

Elektrifisering i alle sektorer som oppfølging av klimamålene og etablering av ny grønn industri, vil i årene som kommer øke det norske strømforbruket betydelig. Dagens kraftoverskudd kan spises opp allerede på midten av 2020-tallet, ifølge Statnett. I denne programposten diskuterer vi hva konkret som må gjøres for å øke kraftproduksjonen i Norge og for å forsere utbyggingen av overføringskabler. Det siste er særlig prekært på Vestlandet.

Åsmund Aukrust, stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
Ola Elvestuen, stortingsrepresentant, Venstre
Karoline Andaur, generalsekretær, WWF
Alexander Strøm Arnesen, direktør for kraftinnkjøp i Elkem.

Moderator: Geir Ramnefjell, politisk redaktør i Dagbladet

View Event →
Henger akademia med i svingene?
Mar
11

Henger akademia med i svingene?

Det er ikke mulig å få til en rask klimaomstilling uten at vi tar radikale grep i politikk og næringsliv. Men hvor er akademia i klimaomstillingen, leder institusjonene an eller dingler de etter? Hvilken rolle spiller akademia i omstillingen og hvilke grep er viktigst å ta? I denne samtalen skal rektorene ved noen av landets fremste kunnskapsinstitusjoner diskutere samfunnets evne og vilje til å løse klimakrisen i tide – inkludert deres egen rolle. Kan rektorene med hånden på hjertet si at deres institusjoner gjør det de kan for at klimamålene nås, og for at Norge får til en vellykket overgang bort fra olje og gass?

Margareth Hagen, Rektor, Universitetet i Bergen
Klaus Mohn, Rektor, Universitetet i Stavanger
Øystein Thøgersen, Rektor, Norges Handelshøyskole

Samtaleleder: Hilde Sandvik, journalist, redaktør, forfatter, og programleder for Norsken, svensken og dansken.

View Event →
BIFF presenterer: ABOVE WATER
Mar
11

BIFF presenterer: ABOVE WATER

Fra den ene enden av kloden til den andre blir vann stadig knappere. For en milliard mennesker er tilgang til trygt drikkevann nesten ikke-eksisterende. Denne krisen har enorme konsekvenser. Flere millioner familier lever i konstant søken etter vann. 12 år gamle Houlaye bor i en landsby i Tatis, Niger. Hun går flere kilometer hver dag for å hente vann som nesten ikke er å finne i tørketiden. Men to hundre meter under overflaten finnes en vannkilde som overgår hennes villeste fantasi. Houlayes tante Suri jobber med å overbevise en frivillig organisasjon om å bygge en brønn i landsbyen, som vil gi nytt liv til alle de menneskene som uten å vite det har gått på vannet.

Filmen er inkludert i dagspass/festivalpass.

Regi: Aïssa Maïga (Frankrike)

Varighet: 1t 30m

Dokumentarfilmprogram:

 
View Event →
Nordmenn i verdenstoppen på sløsing! Hvorfor snakker vi ikke mer om det?
Mar
11

Nordmenn i verdenstoppen på sløsing! Hvorfor snakker vi ikke mer om det?

Mange av oss får endorfin-rush i kroppen av å kjøpe helt nye ting, og her i Norge har vi så mye penger at vi har mulighet til det, hele tiden. Hver uke kastes det nesten 200 flyttebiler med møbler som kunne vært brukt. I tillegg kommer alt det andre gjenvinningsstasjoner og søppelfyllinger fylles opp med. Nordmenn er på verdenstoppen i sløsing, vår import og eksport medfører store skjulte utslipp og når ting blir ødelagt så kjøper vi oss nytt istedenfor å reparere. Vi har bygget oss 450 000 hytter og palasser i uberørt natur, mesteparten av energiforbruket er når hyttene ikke er i bruk. 

Hvorfor snakker vi ikke mer om dette? Klarer vi å endre oss?    

Marit Warncke, adm. dir., Bergen Næringsråd
Kristine Falkgaard, Bærekraftsjef, Fremtind
Sigrun Aasland, Daglig leder, Miljøstiftelsen ZERO
Astrid Skarheim Onsum, Konserndirektør, Norsk Gjenvinning

Samtaleleder: Bjørn K. Haugland, Skift - Næringslivets klimaledere

View Event →
Å være ung i naturkrisens tid
Mar
11

Å være ung i naturkrisens tid

Natur og Ungdom-leder Gina Gylver kommer rett fra Førde hvor hun disse dager aksjonerer mot det planlagte gruvedeponiet i Førdefjorden. Hun representerer en generasjon som har vokst opp med både naturkrise og klimakrise. I denne samtalen spør vi hvordan dette oppleves og hvordan voksengenerasjonens argumenter høres ut for de som må leve med konsekvensene? Hva kan vi forvente av dagens unge når de fremover overtar mer av beslutningsmakten? 

Gina Gylver, leder, Natur og Ungdom
Samtaleleder: Anders Waage Nilsen, skribent og gründer

View Event →
Kan vi spise oss ut av klimakrisen?
Mar
11

Kan vi spise oss ut av klimakrisen?

Ved siden av energisektoren er matsystemet den største kilden til klimagassutslipp globalt. Matsikkerhet er samtidig helt avgjørende. Krigen i Ukraina gir sterkt økende priser i de globale matmarkedene – og klimaendringer påvirker også matproduksjon i mange land. Matsystemet er komplekst, alt fra forbrukervaner, matsvinn, matsikkerhet og produksjon av fôr henger sammen.

Mat og matproduksjon blir av mange trukket fram som en av de viktigste enkeltfaktorene i det grønne skiftet, der det å spise mindre kjøtt og mer kortreist mat blir dratt fram. 

Vegetarmat er i vinden som aldri før, reko-ringer dukker opp over det ganske land, og gourmetrestauranter kutter kjøtt fra menyen og bruker bifangst og råvarer som før ble definert som matsvinn. Kan trendene fra «grasrota» og stjernekokkene hjelpe oss ut av krisen, eller må det hardere nasjonale og overnasjonale føringer til?

Møt bybonden, matforskeren, kokken og distriktsbonden til en samtale om hvordan vi kan spise oss ut av krisen, og om hvorfor det å kjøpe gulerøtter av den lokale bonden kan gi store ringvirkninger.

Ida Kleppe, Bybonden i Bergen
Bob van Oort, forsker, CICERO
Christopher Haatuft, kokk og partner i Mattak AS
Erling Aas-Eng, melke- og storfeprodusent og styremedlem i Norges Bondelag

Samtaleleder: Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen

View Event →
Havstrømmer og pengestrømmer
Mar
11

Havstrømmer og pengestrømmer

Havet er nøkkelen til å forstå klimaendringene, mens kunnskap om kapital og investeringer er sentrale for å forstå hvordan klimakrisen kan løses. Kikki Kleiven er direktør for Bjerknessenteret og har forsket på havstrømmenes endringer og jordens klimahistorie. Jens Ulltveit-Moe er investor som både har vunne og tapt ved å satse penger på det grønne skiftet. I denne sesjonen skal de utfordre hverandre med spørsmål og kommentarer, og de skal selv dele av sin egen kunnskap om temaet den andre ikke kan så mye om. Slik kan også vi lære om havets betydning for klimaet, og hvordan de globale pengestrømmene kan settes i arbeid for et samfunn uten klimagassutslipp. Munterhet i salen kan forekomme når disse to personlighetene entrer scenen.

Kikki Kleiven, Bjerknessenteret for klimaforskning
Jens Ulltveit-Moe, Styreleder i Umoe og Varmere Våtere Villere

View Event →
Karbonfangst og lagring – redning eller grønnvask?
Mar
11

Karbonfangst og lagring – redning eller grønnvask?

Å fange og lagre CO2 har blitt løfte fram som en avgjørende klimaløsning som både kan bidra til å nå klimamålene og sørge for at norske petroleumsressurser har et marked også i et samfunn der Parismålene nås. Hva skal til for at karbonfangst og lagring blir et betydelig bidrag i strevet med å få ned utslippene? Blir vi så bendet av håpet om å lykkes med karbonfangst at vi utsetter tiltakene som gjør at vi gradvis kan fase ut den fossile energien og erstatte den med fornybare løsninger? Kan det tenkes at norsk politikk har klamret seg for mye til håpet om at karbonfangsten skal gi langt og innbringende liv for petroleumsnæringen?

Klaus Mohn, Rektor, Universitetet i Stavanger
Truls Gullowsen, Leder, Naturvernforbundet
Tina Bru, Stortingsrepresentant og nestleder, Høyre
Anne Karin Sæther, Seniorrådgiver, Footprint

Samtaleleder: Ellen Viseth, Teknisk Ukeblad

View Event →
Brølofonen på VilVite
Mar
11

Brølofonen på VilVite

Brølofonen fra Klimabrølet er på turné Norge rundt, og neste stopp er Bergen. Men hva er en brølofon? Brølofonen er et interaktivt kunstverk utviklet av Klimabrølet med oppfordring om å brøle for klimaet, og markere at vi trenger en endring nå hvis vi skal redde fremtiden vår. Brølofonens mål er å samle inn så mange brøl som mulig i løpet av fire år. Klarer Norge å samle inn to milioner brøl? Og hvor mange klarer Bergen å bidra med? Ta turen til VilVite og gi ditt brøl samtidig som du kan nyte et flott kunstverk og lære mer om natur og teknologi i VilVite sin store utstilling.

Brølofonen vil være tilgjengelig for alle og blir plassert utenfor inngangen til VilVite.

Dette er et arrangement i regi av VilVite og Klimabrølet.

Les mer på VilVite sine sider.

View Event →
Kan vi innovere oss fram til bærekraftmål?
Mar
11

Kan vi innovere oss fram til bærekraftmål?

 
 

KLIMAKRISE! Kan vi innovere oss fram til bærekraftmål?

Rapportene til FNs klimapanel viser at konsekvensene global oppvarming har på økosystem og samfunn er større og skjer raskere enn det som har vært rapportert tidligere. Også i Norge merker vi klimaendringene, og vi er samtidig både nasjonalt og globalt langt fra målet i kutt av klimagassutslipp for å holde global temperaturstigning under 1,5 grader. I tillegg har krigen i Ukraina lagt en skygge over Europa, og minnet oss på hvor mye energipolitikk og sikkerhetspolitikk henger sammen. Vår avhengighet av fossil energi gjør oss sårbare. Det haster å skalere opp løsninger som ikke går på kompromiss med klima og miljø, kan dette akselerere den grønne omstillingen?

For å forsøke å svare på de store spørsmålene, samler Høgskolen på Vestlandet et knippe forskere, fagpersoner, studenter og politikere for å diskutere akademias rolle i klimakrisen. Kan vi rett og slett innovere oss gjennom krisen og ut på den grønne siden?

Kl. 08.00 Kaffe og kaffemat tilgjengelig i minglearealet

Kl. 08.30

Velkommen ved prorektor for forskning Gro Anita Fonnes Flaten

Kl. 08:40 - 9.15
"Den tverrfaglige løsningen"
Om i morgen- stiftelsen består av hovedsakelig studenter som jobber for en grønnere fremtid for kommende generasjoner. På seminaret vil de snakke om klimakrisen som er vår tids største utfordring, og at tverrfaglig samarbeid er en av nøklene for løsningen. 

Kl. 9.15 - 10.00
«Forskerstafett: Ansvarlig innovasjon»
Vi møter tre stipendiater; Joaquin Zeneto Hopp, Nanthini Nagarajah og Faraimo Jay Vai som vil presentere forskningen sin som kan komme til nytte for politikere og lokale samfunnsaktører.
HVL sitt Ph.d.-program Ansvarlig innovasjon og regional utvikling (Responsible Innovation and Regional Development - RESINNREG) er en fremtidsrettet forskerutdanning med vekt på ansvarlig innovasjon for en bærekraftig regional utvikling.

Kl. 10.15 – 11.00
«Kompetanse og innovasjon for grønn skipsfart»
Sonja Hansen, strategigruppen for Maritim 21, og markedskommunikasjonssjef i Corvus Energy
Kristoffer Sortland rådgiver ved Senter for sjøsikkerhet- Senter for Blå operasjon og grønn visjon, HVL
For at havnasjonen Norge skal komme seg gjennom det grønne skiftet, er vi avhengig av en stor omstilling i en av våre viktigste næringer. Hvordan skal havnæringene lykkes i å omstille seg, blant annet innen energi, sikkerhet og digitalisering. I denne bolken får du lære mer om regjeringens nye strategi for maritim; Maritim 21, og hvordan HVL og næringslivet jobber for en vellykket grønn omstilling.  

Kl. 11.00 - 11.25
«Oljen og klimaet i ei verd av uro og uvisse»
Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger
Krigen i Ukraina, klimautfordringen i verden og oljerikdommen i Norge; drevet av fossilbasert vekst, grønn omstilling, og respons fra akademia i Norge, er noen av temaene som Mohn vil komme innpå i innlegget sitt.

Kl. 11.30 -12.15 PAUSE MED ENKEL SERVERING, MINGLING OG POSTERPRESENTASJON

Kl. 12.15 - 12.40
«Kan vi leve av solenergi i fremtiden? - myter og fakta om vår mektigste energikilde»
HVLs professor Dhayalan Velauthapillai forklarer myter og fakta om solenergi og dets potensiale.
Mens den offentlige debatten sentrerer seg mest rundt vind- og vannkraft, og olje og gass, er det få som snakker om solenergi. Hvorfor er det slik egentlig? Hva er solenergiens potensiale? Får vi alle plass til solceller på taket? Og kan man egentlig leve av sol i Bergen?

Kl. 12.45 - 13.10
Paneldebatt:
"Hvordan skal Norge balansere energi, sikkerhet og folkeopinionen i grønn omstilling for å nå klimamål i et høyspent Europa?"’
Paneldeltakere: rektor ved UiS Klaus Mohn, kommunikasjonsdirektør i Corvus energy Sonja Hansen, dekan ved HVL Jens Kristian Fosse, masterstudent Roger Han, fylkesvaraordførere for Vestland Fylke, Natalia Golis.
Paneldebatten ledes av seniorrådgiver Knut Vindenes ved HVL
FNs klimapanel varsler kode rød for menneskeheten. Samtidig fortsetter Norge å pumpe opp olje og gass og strømprisene stiger i Europa. I Norge har vindkraft på land fått mye motstand av lokalbefolkningen. Vi trenger grønn omstilling og vi trenger mer energi.
I tillegg har krigen i Ukraina kastet et nytt lys over problematikken fra sikkerhetspolitiske hensyn. Det utgjør enda en faktor i balanseregnskapet. Hvordan skal vi balansere dette?

Avslutning v/ Gro Anita Fonnes Flaten

View Event →
Hvorfor det? Klimaspesial med Trond-Viggo Torgersen
Mar
10

Hvorfor det? Klimaspesial med Trond-Viggo Torgersen

Konseptet er såre enkelt: Trond-Viggo inntar scenen, gjør litt hylende morsom standup og introduserer så kveldens gjest. Deretter rettes oppmerksomheten ut i salen, og publikum oppfordres til å spørre om absolutt hva som helst som har med miljø og klima å gjøre. Showet har for lengst blitt tv-program på NRK, med begeistret omtale og særdeles gode seertall. Torsdag 10. mars er det mulig å oppleve moroa live på Kulturhuset i Bergen! “Det er klart vi er nervøse, men det er jo også noe av sjarmen, at dette ikke er helt safe. Utgangspunktet er jo at folk vil ha det gøy, og det gjør alt mye enklere. Når vi først har fått kontakt med publikum, tror jeg ikke det spiller så stor rolle om vi er i en matsal, teatersal eller på en pub ett eller annet sted ute i distriktene. Men grue oss, det gjør vi alltid,” sier Trond- Viggo, som på tross av frykten gleder seg til Kulturhuset i mars. Noen som ikke har grunn til å grue seg, er publikum. For å få fullt utbytte av orakelpotensialet på scenen, kan det kanskje lønne seg å forberede noen spørsmål på forhånd. Når forestillingen vel er i gang, kan latterkulene gjøre det vanskelig å tenke klart.

Trond-Viggo tar med seg komiker Bjarte Tjøstheim!

View Event →
BT inviterer: «Heilt ærleg, kvar skal de eigentleg kutte?»
Mar
10

BT inviterer: «Heilt ærleg, kvar skal de eigentleg kutte?»

Foto: Stortinget

Bli med på pub-samtale med Astrid Willa Eide Hoem (AUF), Terje Søviknes (FrP) & Kari Elisabeth Kaski (SV). Håpet er at det skal bli konkret, håpefullt og kanskje til og med god stemning. Korleis skal utsleppa gå ned mykje raskare enn vi og verda har greidd til no? Korleis vil vi merke det her heime? Kva kjem til å gjere mest vondt? Korkje SV eller Høgre greidde å kutte utsleppa raskt nok då dei sat i regjering og hadde ministerposten. No er det Arbeidarpartiets tur. Kva må dei gjere annleis?

Astrid Willa Eide Hoem, AUF-leiar
Terje Søviknes, FrP, Tidligare olje- og energiminister
Kari Elisabeth Kaski, Finanspolitisk talsperson, SV

Samtaleleiar: Jens Kihl, Kulturredaktør, Bergens Tidende

 
View Event →
Live podcast: Klimakrise og krig i Ukraina: Hvordan avrunder Norge oljealderen med stil?
Mar
10

Live podcast: Klimakrise og krig i Ukraina: Hvordan avrunder Norge oljealderen med stil?

Nettavisen Energi og Klima har i ti år bragt nyheter, kommentarer og analyser om ulike sider ved klima- og energifeltet. Energi og Klima har hele tiden hatt som ambisjon å bringe verden til Norge – og å rette søkelys mot de virkelig store spørsmålene i klima- og energifeltet. Nå spør vi: Hva betyr krigen i Ukraina for energiomstillingen i Norge og Europa? Hvordan avrunder vi oljealderen med stil – i et Europa som fort skal venne seg av med russisk gass og nå skarpe klimamål? Arrangementet vil bli tatt opp og lagt ut som en podkast-episode i etterkant.

Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning og leder av Klimaomstillingsutvalget
Erna Solberg, stortingsrepresentant, leder for Høyre og tidligere statsminister
Knut Einar Rosendahl, professor ved NMBU
Ann-Cathrin Vaage, fagsjef klimapolitikk i Norsk olje og gass
Linda Nøstbakken, forskningsdirektør ved SSB, professor ved NHH og medlem av Klimaomstillingsutvalget
Anders Bjartnes, Redaktør for Energi og Klima

Programleder: Kirsten Øystese, Energi og Klima

View Event →
Klær og utslipp - tid for systemskifte?
Mar
10

Klær og utslipp - tid for systemskifte?

Den globale klesindustrien er en klimaverstingene. Utslippene fra verdikjeden - altså fra råvarer utvinnes til klær kastes etter bruk – står for hele 2 prosent av verdens samlede klimagassutslipp, ifølge World Resource Institute (WRI). De venter at disse utslippene vil øke med over 50 prosent innen 2030 hvis vi ikke industrien tar drastiske grep. For selv om de store motehusene annonserer skjerpede klimamål, fortsetter de å pumpe ut billigklær i et stadig raskere tempo. Dette kalles «Fast fashion». Og vi forbrukere ender opp ved å kjøpe enda flere kjoler, bukser og gensere til 199 kroner – med enorme avfallsmengder som noen av konsekvensene. Hvilke konkrete endringer må til for at klær ikke lenger skal være et klimaproblem, og hvem er best posisjonert til å tvinge frem disse endringene? Har norske forbrukere reell makt til å påvirke de store motehusene i grønn retning? Hvilke handlingsrom har politikerne våre, og hva tenker industrien selv?

Anja B. Riise, Leder, Framtiden i våre hender
Emil Ringheim,
Gründer, Outdrop
Linda Refvik,
CEO i NF&TA

Samtaleleder: Irene Halvorsen, Sjefsredaktør, Nationen

View Event →
Klimapåvirkning på tapp og flaske
Mar
10

Klimapåvirkning på tapp og flaske

Har du fått med deg at klimaendringene truer favorittdrikken din? Humle-produksjonen som er nødvendig for å lage øl har allerede blitt rammet av stigende temperaturer og vannmangel. Norsk sider har endelig blitt en nasjonalskatt, men ekstremvær påvirker avlingene så mye at det er vanskelig å holde produksjonen oppe. Vinterroirer verden over er truet av klimapåvirkningene - og endringer i vårfrosten har allerede satt sine spor. Samtidig har klimaendringer gitt liv til nye områder. Hvordan ser fremtidens produksjon ut - forsvinner de gamle kjente klassikerne, og vil nye produkter og metoder måtte finnes opp? Kom og hør hva de ulike produsentene allerede står i, hva de er bekymret for, og hvordan de ruster seg for endringene.

Olav Bleie, Siderprodusent, Alde
Frederik Kolderup, Vindistributør, Non Dos
Ingeborg Lindheim, Ølbrygger, Lindheim Ølkompani

Samtaleleder: Thomas Digervold, Øl- og sidersommelier

View Event →
Klimautfordringen i et 100-års perspektiv – fra 1972 til 2072
Mar
10

Klimautfordringen i et 100-års perspektiv – fra 1972 til 2072

The Limits to Growth kom ut første gang i 1972 og har blitt heftig debattert – og ofte misforstått - siden. Boken er oversatt til 36 språk og trykket i 3 til 4 millioner av eksemplarer. Professor Jørgen Randers, som var en av forfatterne, kommer for å presentere bokens egentlige budskap og svare på spørsmålene: hva har de siste 50 årene lært oss om vekst og hva kan man si om de kommende 50 årene? Randers vil også dele sine tanker om hva som bør gjøres for å skape en bedre fremtid for folk flest, herunder kraftfulle klimatiltak, basert på den nye verdensmodellen han for tiden arbeider med - Earth4All. Denne skal lanseres ved Stockholm-konferansen i juni 2022, 50-års markeringen for FNs første miljøkonferanse i 1972. Samtaleleder for kvelden er Eirik Løkke. Publikum vil få anledning til å stille spørsmål.

Jørgen Randers, Professor emeritus, Handelshøyskolen BI

Samtaleleder: Eirik Løkke, rådgiver i den liberale tankesmien Civita.

View Event →
På vippen
Mar
10

På vippen

Hva tåler naturen og hva tåler vi mennesker (å høre om)?

Har du sett vinterens klimafilm «Don’t look up»? Denne satiren setter forskernes formidlingsproblem på spissen, og klimaforskningens resultater kan fort bli oppfattet som dommedagsprofetier. Klimaforskerne Bjørn Samset, Vigdis Vandvik og Kikki Kleiven har stått i mang en debatt og opplevd dette problemet. Når vi går fra minusgrader til pluss, skjer det mer enn at vi mister antall skidager i Norge. I denne sesjonen vil fire forskere ta oss med på en reise gjennom jordens klimasystem og dets helt reelle vippepunkter i den globale oppvarmingen - fra isen i det kalde nord til det iskalde sør, via korallrevene, havstrømmene og naturkrisen på land. 

Men slike fakta fra naturvitenskapen er til å bli svett og varm av, og de vil også tematisere hvordan vi kan snakke om dette uten å møte veggen. Direktør ved Bjerknessenteret Kikki Kleiven styrer samtalen med Samset og Vandvik, og går til galgenhumoren for å finne lys i mørket.

Petra Langebroek, forsker ved NORCE og Bjerknessenteret er ekspert på modellering av isen på Grønland og i Antarktis Når ismassene på land smelter, merkes det på havnivået på kloden. 
Helene Asbjørnsen, forsker ved UiB og Bjerknessenteret og er ekspert på havstrømmene oppover langs kysten vår og hvordan sjøisen i Arktis oppfører seg
Siv Lauvset, forsker ved NORCE og Bjerknessenteret, ekspert på innholdet av CO2 Og PH i havets vannmasse, med andre ord kjemien i havet
Vigdis Vandvik, forsker ved UiB og Bjerknessenteret og ekspert på naturkrisen og den skrumpende naturen
Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO og forfatter i FNs klimapanel (IPCC) siste hovedrapport 
Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret styrer showet og leder samtalen på scenen

View Event →
Skinasjon uten snø?
Mar
10

Skinasjon uten snø?

Mulighetene for å arrangere OL i Norge igjen blir mindre og mindre for hver gradøkning klimaendringene fører til. Mange Nordmenn tenker tilbake på barndommen sin og kan minnes snøkledde trær hver jul og en skisesong som varte til langt over påske. Har det skjedd endringer i skisporene i Norge allerede, og hva forventer vi skal skje frem mot 2030? Hvor stor forskjell har egentlig 1, 2 eller 3 grader på snøsikkerheten, og er snøkanoner en bærekraftig løsning på sikt? Og hva betyr dette for skinæringen, og ikke minst – for den norske folkesjela dersom vi ikke lenger trenge å være fødd med ski på beina? Vi inviterer en klimaforsker, en representant fra skinæringen og en vintersportaktivist til en samtale, ledet av en tidligere norgesmester på ski.

Guro Øvsthus, Dagleg leiar, Voss Resort Skiskule & Skiutleige
Asgeir Sorteberg, Professor, Bjerknessenteret Universitet i Bergen
Ørjan Kongsvik Aall, Protect Our Winters Norway

Samtaleleder: Gudmund Skjeldal, forfatter, idéhistoriker, og tidligere langrennsløper

View Event →
Statens kapital: Blind for omstilling og døv for klimaendring?
Mar
10

Statens kapital: Blind for omstilling og døv for klimaendring?

Staten fortsetter med å pløye store mengder risikokapital inn i oljenæringen i form av et investeringsvennlig oljeskatteregime og gjennom eierskapet i Equinor. På samme tid risikerer Norge å hengende etter i utviklingen av grønne næringer. Hvordan ligger vi an i energiomstillingen og omstillingen av næringslivet? Går «de store pengene» til prosjekter som bidrar til å få fart på energiomstillingen og nå klimamålene, eller sendes statens kapital i retning av virksomhet som forsinker omstillingen og medfører finansiell klimarisiko? Kan og bør oljefondet brukes i energiomstillingens tjeneste? I så fall: Hvordan?

Erna Solberg, leder for Høyre
Jan Christian Vestre, næringsminister, Arbeiderpartiet
Kari Elisabeth Kaski, Finanskomiteen, stortingsrepresentant for SV
Katinka Kristine Holtsmark, postdoktor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo

Samtaleleder: Klaus Mohn, rektor, Universitetet i Stavanger

View Event →
Om hydrogen er svaret, hva er spørsmålet?
Mar
10

Om hydrogen er svaret, hva er spørsmålet?

I flere tiår har hydrogen vært «det neste store», hvorfor skal det nå bli en realitet? Vi har invitert de som bestemmer, de som vil lage hydrogen og de som vurderer å bruke hydrogen for å diskutere hva som skal til for at hydrogen blir tatt i bruk i stor skala i Norge? Og i hvilke bransjer? Handler det kun om klimagevist eller kan Norge skape en ny eksportnæring? Har vi nok strøm til å lage hydrogen fra fornybar kraft? Og hvilken rolle kan et statlig hydrogenselskap spille oppi det hele?

Jan Christian Vestre, Næringsminister
Bjørn Sundland, Director Business Development Hydrogen, Eviny
Heidi Wolden, Administrerende direktør, Norled

Samtaleleder: Martin Larsen Hirth, Bergens Tidende

View Event →

Dagtidsprogram

  • Onsdag 9. mars: UiB

    Universitetet i Bergen (UiB) har nærmere 21.000 studenter og over 4.200 ansatte og er det nest eldste universitetet i Norge. Det har syv fakulteter, med til sammen over 60 tilhørende institutter og sentre. UiB fremmer forskning, faglig bredde og internasjonalt samarbeid.

  • Torsdag 10. mars: NHH

    Norges handelshøyskole (NHH) er blant de ledende handelshøyskolene i Europa. De har et internasjonalt høyt respektert forskingsmiljø og er førstevalget for studenter som skal ta økonomisk-administrativ utdanning i Norge, og har et tett samspill med nærings- og samfunnsliv.

  • Fredag 11. mars: HVL

    Høgskulen på Vestlandet (HVL) er en av de største utdanningsinstitusjonene i landet, med omtrent 17.000 studenter. HVL har sterke og innovative fagmiljø innen helse- og sosialvitenskap, ingeniør- og maritime utdanninger, lærer-, kultur- og idrettsfag, natur- og samfunnsvitenskap, og økonomi og ledelse.