Ved siden av energisektoren er matsystemet den største kilden til klimagassutslipp globalt. Matsikkerhet er samtidig helt avgjørende. Krigen i Ukraina gir sterkt økende priser i de globale matmarkedene – og klimaendringer påvirker også matproduksjon i mange land. Matsystemet er komplekst, alt fra forbrukervaner, matsvinn, matsikkerhet og produksjon av fôr henger sammen.
Mat og matproduksjon blir av mange trukket fram som en av de viktigste enkeltfaktorene i det grønne skiftet, der det å spise mindre kjøtt og mer kortreist mat blir dratt fram.
Vegetarmat er i vinden som aldri før, reko-ringer dukker opp over det ganske land, og gourmetrestauranter kutter kjøtt fra menyen og bruker bifangst og råvarer som før ble definert som matsvinn. Kan trendene fra «grasrota» og stjernekokkene hjelpe oss ut av krisen, eller må det hardere nasjonale og overnasjonale føringer til?
Møt bybonden, matforskeren, kokken og distriktsbonden til en samtale om hvordan vi kan spise oss ut av krisen, og om hvorfor det å kjøpe gulerøtter av den lokale bonden kan gi store ringvirkninger.
Ida Kleppe, Bybonden i Bergen
Bob van Oort, forsker, CICERO
Christopher Haatuft, kokk og partner i Mattak AS
Erling Aas-Eng, melke- og storfeprodusent og styremedlem i Norges Bondelag
Samtaleleder: Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen